SPORTFYSIO

SPORTFYSIO

BEHANDELING:

BEHANDELING:

Sportfysio

Sportfysio

Sportfysiotherapie is bedoeld voor mensen die een blessure hebben opgelopen en zo snel mogelijk hun sport weer willen beoefenen. Sportfysiotherapie richt zich op de periode vanaf het ontstaan van de blessure totdat de sporter zijn/haar sport heeft hervat op het hoogst haalbare niveau.

De behandeling van sportblessures gaat verder dan de behandeling van andere blessures. De begeleiding duurt namelijk totdat de sporter op zijn/haar oude niveau kan sporten en indien van toepassing weer in staat is om aan wedstrijden deel te nemen.

WAAROM

WAAROM

Sportfysio

Sportfysio

De hersteltijd van een blessure vraagt altijd om voldoende tijd. Ondanks dat er voor de meeste blessures een vastgestelde herstelperiode staat, kan deze tijd zelden worden ingekort. Daarentegen kan een herstelperiode wel onnodig worden verlengd doordat er onzorgvuldig met de revalidatie wordt omgegaan. Een optimaal behandelplan is daarom een belangrijk aspect in jouw revalidatie.

BEHANDELING

BEHANDELING

op maat

op maat

Bij fysiotherapie Muzenlaan hebben we binnen ons team nog een verdere specialisatie binnen de sportfysiotherapie. Paul Schulting is gespecialiseerd in duursport. Hardlopers , triatleten en trailrunners van ver buiten de regio komen regelmatig naar onze praktijk voor behandeling van hun blessures door Paul. Om dit de optimaliseren werkt hij samen met Icone centrum voor orthopedie en sportblessures in Schijndel en met hardloop speciaalzaak Lopers Company in Eindhoven. Daarnaast is hij trainer van de grootste wijk gebonden loopgroep van Nederland, loopgroep Blixemsnel in Eindhoven. Ook maakt hij voor vele atleten trainingsschema’s en begeleidt hij zijn eigen triatlon team. Voor eventuele individuele begeleiding kunt u met hem contact opnemen via de praktijk.

RUNNING

RUNNING

sympo

sympo

Op 6 juni gaf Paul Schulting een Engelstalige lezing op de TU Eindhoven. Tijdens een running symposium voor buitenlandse studenten en personeel van ASML met als thema blessure vrij trainen voor de (halve)marathon van Eindhoven.

WAT

WAT

moet je doen na je training?

moet je doen na je training?

Na een intensieve training voel je je vaak moe, maar voldaan. Het zijn echter de dingen die je erna doet die bepalen of je harde werken effect sorteert of juist je harde werk teniet doen.

Cooling down

De cooling down heeft een duidelijke functie: het brengt je lichaam tot rust na een inspanning. Tijdens de cooling down gaat je hartslag naar beneden, trekken je bloedvaten samen en zakt ook je bloeddruk. Tegelijkertijd zorgt het rondpompen van je bloed wel voor het afvoeren van de afvalstoffen en het herstel van je spiervezels.

Een goede cooling down bestaat uit 5 tot 10 minuten joggen. Doe daarna 15 minuten lichaamsgewicht oefeningen. Met oefeningen zoals het hoog optrekken van de knieën en jumping jacks versterk je je spieren en zorg je ervoor dat de spanning na een intensieve training afneemt.

Herstel je vochtbalans

Na de training moet je het vocht aanvullen dat je door het zweten bent verloren. Het drinken van een paar glazen water kan dan al een groot verschil maken. De kleur van de urine is een goede indicator: is die nog te donker, dan heb je nog meer vocht nodig.

Ook de elektrolyten – mineralen die worden opgelost in het bloed en de weefsels – moeten worden aangevuld. Je vindt ze in sportdranken, maar ook in natuurlijke producten zoals bananen. Let er bij sportdranken wel op dat er niet teveel suiker in zit.

Doe lichte stretch-, ontspannings en ademhalings oefeningen

Stretch-oefeningen zorgen ervoor dat je spieren na een intensieve training niet verzuren en dat je lichaam flexibel blijft. Doe de oefening een halve minuut en zorg ervoor dat je stopt zodra je de eerste spanning op je spieren voelt.

Ontspannings oefeningen zorgen ervoor dat je lichaam weer tot rust komt

Ademhalings oefeningen zorgen ervoor dat je luchtwegen na een zware inspanning weer herstellen

Eet

Het is belangrijk om na de inspanning te eten. Daarbij zijn koolhydraten en eiwitten goed voor het herstel van je spieren. Dit kan door yoghurt of fruit te eten. Ook chocolademelk is voor veel lopers een populaire optie: het bevat de juiste verhouding koolhydraten-eiwitten (4:1) en het is gewoon lekker!

Rust

Rust is belangrijk. Je training sorteert het meeste effect als je erin slaagt elke nacht acht uur te slapen. Bovendien moet je je houden aan de niet-hardloopdagen in je schema. Ze zijn er niet voor niets! Je lichaam heeft de nachtrust en de niet-hardloopdagen nodig voor herstel en om blessures door overtraining te voorkomen.

MAAK KENNIS

MAAK KENNIS

Met ons team

Met ons team

Fysiotherapie Muzenlaan – Cassandraplein is er voor mensen die het belang en voordeel zien van een gezond en fit lichaam. Om je lichaam gezond en fit te houden moet je investeren. Moeite doen. Werk verzetten. Met de zekerheid dat hetgeen je doet, goed is. Wij helpen je vooruit. Wij kijken naar je persoonlijke doelen en mogelijkheden en helpen je die doelen op een effectieve en verantwoorde wijze te bereiken.